Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Contactloze toegangscontrole systemen hebben door de coronapandemie een enorme boost gekregen. Al voor de lockdowns werden de verschillende contactloze oplossingen populairder, maar inmiddels wordt vooral in kantoorgebouwen steeds vaker gebruik gemaakt van biometrische systemen. En ook thermische toegangscontrole wordt steeds relevanter, bijvoorbeeld bij medische instellingen. Beide technologieën bieden extra veiligheid voor het verlenen van toegang aan bepaalde groepen van mensen.

Biometrische vs. thermische toegangscontrole

Biometrische en thermische toegangscontrole oplossingen kunnen worden ingezet in verschillende omgevingen. Als het gaat om het beveiligen van bijvoorbeeld kantoorgebouwen zijn biometrische gegevens een goed en veilig alternatief voor traditionele systemen, zoals toegangspasjes, pins of zelfs sleutels. Deze systemen maken gebruik van unieke, fysieke kenmerken van de gebruikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezichts- of iris scan. Precies omdat deze eigenschappen vast gekoppeld zijn aan één gebruiker is het systeem ook duidelijk veiliger. Waar pasjes, pins, sleutels of mobiele telefoons kunnen worden doorgegeven aan collega’s (of zoek kunnen raken), is dit met biometrische gegevens niet mogelijk. Een irisscan is inmiddels zo verfijnd dat een persoon zonder twijfel geïdentificeerd kan worden, zelfs met bril, zonnebril, lenzen of een mondmasker.

Thermische toegangscontrole

Thermische toegangscontrolesystemen daarentegen focussen veel meer op het verlenen van toegang op basis van de lichaamstemperatuur. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet in ziekenhuizen of andere medische instellingen waar kwetsbare mensen aanwezig zijn. Natuurlijk kunnen thermische systemen geen medische diagnose stellen, maar ze kunnen het risico op besmetting wel minimaliseren. Veel ziektes gaan immers gepaard met een verhoogde lichaamstemperatuur.

Biometrische toegangscontrole

Waar thermische toepassingen dus alleen in specifieke situaties van toepassing zijn, kunnen biometrische systemen veel breder worden ingezet. De meest gebruikte oplossingen voor contactloze biometrische toegangscontrole is gezichtsherkenning. Net zoals bij mobiele telefoons, wordt hierbij het gezicht van de gebruiker gescand op basis van unieke kenmerken. Gezichtscans zijn volledig contactloos en kunnen bij verschillende ingangen of check points geïnstalleerd worden. De meeste scanners maken hierbij gebruik van de bestaande infrastructuur van het gebouw. Een voordeligere, maar alsnog zeer veilige oplossing voor biometrische identificatie zijn vingerafdrukscanners die uiteraard niet contactloos zijn.

Naast de losse systemen bestaan er ook oplossingen die gebruik maken van zowel biometrische als thermische identificatie. Zodra een persoon bij het toegangspunt staat, wordt de lichaamstemperatuur automatisch gemeten met behulp van thermische camera’s. Tegelijkertijd kan bijvoorbeeld een gezichts- of irisscan worden uitgevoerd om de biometrische gegevens met de database te matchen. Deze stand-alone oplossing kan volledig contactloos ingericht en uiteraard geconfigureerd worden om te voldoen aan de wensen van uw klant.

close button